In 1946 begonnen twee vrienden van een toneelvereniging in de Jordaan het bedrijf in een tuinhuisje op de Palmgracht. Vandaag de dag is het bedrijf, van vader op zoon, inmiddels in handen van de derde generatie Reijgers. Sinds 25 jaar, na op diverse locaties in de binnenstad te hebben gezeten, zijn ze gevestigd op industrieterrein Overamstel.

Samen met zoon Raimond zit Reijgers senior aan tafel en vertellen ze trots en met glinsterende ogen over het ambacht forceren en de historie van het Amsterdamse familiebedrijf. Forceren is de techniek waarbij vlak plaatmateriaal spaanloos, rond een ronddraaiende mal of matrijs, in één cyclus in model wordt gebracht.

Ze hebben de replica’s van de Europacup 1 voor zowel PSV (1988) als Ajax (1995) gemaakt. Ook de replica van de wereldbeker (Ajax 1995) is van hun hand. Dit zijn voor een leek misschien de meest in het oog springende producten maar een kijkje in het magazijn leert dat ze aan veel verschillende sectoren leveren. Zo hebben ze onderdelen gemaakt voor chipfabrikanten, de agrarische sector, de kerk en de lampenkappen die in de kantine hangen van een grote Nederlandse retailer. Klanten zitten door heel Europa.

“Het mooie van een klein mkb familiebedrijf is dat je je eigen brood verdient”

Van links naar rechts: Raimond, Muriel en Mohamed

Alhoewel ze al geruime tijd machinaal forceren komt het vooral bij kleine oplagen nog wel voor dat er met de hand geforceerd moet worden. En dat ambacht is volgens Reijgers senior en zoon Raimond een uitstervend vak. Op scholen wordt het niet of nauwelijks onderwezen en massaproductie uit lage lonenlanden zal ook wel een rol spelen. Toch is er behoefte aan de (half) fabricaten die door dit bedrijf worden gemaakt. Op dit moment zijn dat armaturen voor plafondverlichting. En de klanten? Die zijn ongelofelijk tevreden zegt Raimond: “jullie zijn angstig betrouwbaar” is dan ook wat ze vaak terugkrijgen.

 

Maar hoe werkt de personele continuïteit in een klein (mkb) familiebedrijf met 4 medewerkers? Een HR afdeling is er niet en iedereen is gefocust op het productieproces om zo “angstig betrouwbaar” te blijven als mogelijk. Hoe zorg je in zo’n geval voor personele continuïteit? Hoe kom je aan personeel? Reijgers senior heeft een stap teruggezet en zoon Raimond heeft nu de leiding. Dat wil overigens niet zeggen dat Reijgers senior op zijn 76ste niet meer betrokken is bij het bedrijf. Raimond: “als hij er niet zou zijn, zou ik hem ontzettend missen”.

Ondersteuning vanuit de arbeidsmarktcoach van ASTA

Mohamed speelt in het productieproces sinds 9 maanden een rol. Hij is bij het bedrijf terecht gekomen via het ASTA netwerk en heeft het ontzettend naar zijn zin. Muriel Gemser, de arbeidsmarktcoach die hem via de werkbrigade kon bemiddelen naar Reijgers & Schallies bezoekt het bedrijf nog regelmatig om te kijken hoe het gaat. Daarnaast helpt ze hen o.a. met loonkostensubsidies en heeft ze in het kader van nazorg coachgesprekken met Mohamed om zijn plaatsing zo duurzaam mogelijk te laten zijn.

 

Het is een uitgelezen kans voor Mohamed om zich verder te bekwamen in het ambacht forceren en voor Reijgers senior en Raimond is hij een welkome toevoeging aan het team doordat hij productie draait. Waar Reijgers senior voorheen met groot plaatwerk hielp staat nu Mohamed. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

 

Reijgers en Schallies houdt zich sinds 1946 bezig met het forceren van plaatmateriaal. Forceren is de techniek waarbij vlak plaatmateriaal spaanloos, rond een ronddraaiende mal of matrijs, in één cyclus in model wordt gebracht. “Van blik tot goud en alles er tussenin”